August 24, 2017 Stine Kolding

Circular By Design kick-off ‘Du har guld i garagen’

Hvad sker der når man beder borgere, designere, virksomheder og producenter om at adskille en IKEA-boksmadras, en Dell laptop, en iPhone fra Refurb, og powertools fra AO?

Læs her nogle af de konklusioner vi gjorde os på vores første Circular By Design workshop “Du har guld i garagen” den 21. august på Deleøkonomisk Folkemøde i Aarhus, hvor vi engagerede deltagerne til at diskutere hvordan vi bedre kan designe vores produkter så de nemmere kan repareres, genanvendes, genbruges og deles.

Konklusioner fra workshoppen

Nogle af konklusionerne var blandt andet, at man skal kunne gøre det muligt at udskifte de komponenter med kortest levetid og dermed forlænge den samlede levetid. Fx ved IKEA-boksmadrassen, så handler det om at madrassens yderste lag skal kunne udskiftes, fordi den ofte først bliver slidt og derfor ofte er en barriere til at genbruge madrassen både grundet slid, men også af hygiejniske årsager. Derfor bør en modulær opgradering muliggøres.

Når det handler om powertools, så er det ofte limet meget sammen og reparationsomkostningerne er for høje, så det ikke kan betale sig at få undersøgt hvad der er galt og dermed udskiftet den defekte del. Her er det samme logik der gør sig gældende som ved IKEA-boksmadrassen. AO har dog udlejning af produkter således at hver enkelt håndværker ikke ejer de dyrere maskiner, som de brugere mere sjældent.

Hos Dell så det lidt anderledes ift. hvordan de designer deres produkter. De har blandt andet erstattet meget af limen i deres laptops med klik-systemer og har dermed gjort det nemmere at udskifte reservedele. Et af de råd Dell fik med på vejen var blandt andet at forbrugerne gerne selv ville have muligheden for selv at opgradere deres computere nemmere. Set fra Dell’s perspektiv handler det dog om at forbrugerne og virksomhederne skal indlevere computerne til Dell istedet for på genbrugspladsen, hvor værdien af produktet er meget lav og hvor ingen af delene bliver genanvendt i hele dele. Hvis dette gøres, vil det gøre det nemmere at forlænge brugsfasen af deres laptops.

Sidste case var Refurb, som tapper ind i markedet med opkøb af brugte computere, mobiler og laptops, hvor de reparerer og gensælger det inklusiv 12 måneders garanti. Refurb havde medbragt iPhones, som deltagerne skulle skille ad. En af konklusionerne herfra var blandt andet, at Apple har gjort det mere besværligt at skille deres produkter ad. Fx har iPhones 4 indbygget et klik-system til bagcoveret mens iPhone 6 og 7 nærmest ikke kan skilles ad og derfor ikke repareres. I det lidt større perspektiv, så oplever markedet for reparation modstand grundet manglende politiske rammer, hvor man fx pt ikke har overblik over hvor meget gensalg og reparation der foregår.

Samlet set handler det om at designe mere modulbaseret og gøre det nemmere for enten forbruger eller ekstern partner til producenten at opgradere og reparere, samtidig med at der skal være let adgang til reservedele. Derudover skal produkterne kunne skilles ad i 100 % rene komponenter og derved kunne indgå i nye produkter.

Dette er som sagt kun nogle af konklusionerne, men tjek vores facebook live stream videoer på vores Leaderlab-facebookside, hashtagget #circularbydesign og skriv til os hvis du er nysgerrig på mere information om Circular By Design!

Jonas Engberg, Sustainability Manager, IKEA Group

 

Brian Ditlev, Nordic Service Sales Manager, Dell

, , , ,

GET IN TOUCH.

Let us help you drive transformational change!